Scroll

Vegan Beslenme Hayatımızı Nasıl Değiştirir?

27 Eylül, 2021

Vegan Olmak Demek Ne Demek?

Hayvanlara olan saygı günümüzde giderek azalmaya başlanan bir olguya dönüştüğünün farkındasınız değil mi? Bu dönüşüme bir dur deme vakti geldiğinde aniden bir kapı aralanır ve o an da “Veganlık” size el sallar. Veganlık, hayvan kökenli ve hayvanlardan çıkan ürünleri kullanmayı reddetme denilince akılda oluşan soru işaretinin yanıtıdır. Vegan yaşam tarzına göre hayvandan gelen et ve süt ile birlikte, yine hayvansal yağlarla üretim sağlanan ürünlerin kullanımı yanlıştır. Bu yaşam tarzı sadece sağlıklı yaşamak değil çevre ahlakı için de çok önem taşıyor. Günümüzde çiftliklerde yetiştirilen hayvanların gördüğü eziyet ve bazılarının cani bir şekilde öldürülmesinin aksine vegan beslenmenin en önemli temelinde hayvanlara saygı ilkesi yer alıyor. Bu ilkeye bizimde t-brush olarak saygı gösterdiğimizi biliyorsunuz. Vegan beslenme aslında o kadar önemlidir ki dikkat edilmediği zaman sağlığımız için önemli bir element olan kalsiyum , enerjimiz için ihtiyaç duyduğumuz protein, B12 vitamini gibi eksikliklere yol açar. Ama iyi dengelenmiş bir vegan beslenme düzeni aksine size çok sağlıklı bir yeme alışkanlığı geliştirerek birçok fayda sağlar. Sadece yetişkinlikler yapabilir diye sakın aklınızdan geçirmeyin. Çünkü çocuklar için bile uygun olduğu ispatlanmıştır.

Peki Veganlar Ne Yer?

Vegan beslenmede günlük hayatta önem taşıyan besinimiz inek sütü yerine soya sütü, badem sütü, yulaf sütü gibi bitkisel sütler tüketilirken yumurta yerine patates veya nişastalı karışımlar tercih ediliyor. Peyniri ise soya sütünden yapılmış tercih edilirken yoğurt için yine soya sütüyle yapılan vegan yoğurt yeniyor. Vegan beslenmede suyun hayatınızdaki yeri ilk sırada yer alır. Ayrıca et, süt, peynir yerine tüketilen besinlerin 2-3  porsiyon şeklinde yenmesi öneriliyor.

Vegan Beslenmenin Faydalarını Görünce İnanamayacaksınız!

Vegan beslenme alışkanlığı edindiğimizde vücudumuzda oluşan olumlu gelişmelerde yer alan düşük kitle indeksine yol açması ile sporcularda oldukça tercih ediliyor. Sebze ağırlıklı beslenme insanlara daha fazla enerji sağladığı için yaptıkları egzersizlerde daha verimli sonuçlar aldıklarını ve daha az ağrı çektiklerini savunmuşlar. Kilo vermeye de yardımcı olan bu beslenme düzeninde düşük kan basıncı sağlayarak ileride oluşabilecek kalp rahatsızlığı, diyabet ve kanser gibi hastalıkların önlenmesini sağlıyor. İnsanların daha mutlu olması aynı zamanda stres ve anksiyete ile daha kolay başa çıktığını kanıtlanan bu beslenme türünde bir yandan da hormonları dengede tutulduğunu bilmemiz gerekir. Ayrıca koku duyumuz ile de bağlantılı olduğunu unutmamak gerekir. Yediğimiz besinlerden sonra vücudumuzdan atılan toksinler vücut kokusuna sebep olurlar. Vegan beslenme ile bu kokunun daha az salınımı ispatlanmışken bu konudan farklı olarak diğer önemli bir konu olan ağız sağlığımızı da unutmamalıyız. Ağız bakımında vegan ürün tercih edenlere özel ürünleri geliştirdiğimizi tekrar hatırlatmak isteriz. Biz t-brush ailesi olarak hayvanlara saygımızı gösterdiğimiz bu özel ürünlerle her zaman sizleri destekleyeceğiz.


Paylaş: